Toen ik mijn eerste stappen op de beurs zette en een aandeel Ajax zag, heb ik als Amsterdammer dit aandeel direct gekocht. Zonder een degelijke analyse. Het bleek natuurlijk niet een sterk aandeel te zijn. Lesson learned! Nu doe ik het heel anders en analyseer ik mijn aandelen voordat ik overga tot aankoop.
Hoe moet je aandelen selecteren? Drie soorten analyses.
Het selecteren van aandelen kan een uitdaging zijn, maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Of je nu nieuw bent in de wereld van beleggen of al wat ervaring hebt, het is belangrijk om te weten hoe je aandelen kunt beoordelen voordat je ze koopt. In dit artikel bespreken we drie veelgebruikte methodes: technische analyse, fundamentele analyse en macro-economische analyse. Deze methoden kunnen je helpen om betere keuzes te maken en je portefeuille op te bouwen, maar het is essentieel dat je altijd zelf je onderzoek doet.
Technische analyse
Bij technische analyse kijk je naar de prijsbewegingen van een aandeel in het verleden. Analisten gebruiken grafieken en statistieken om patronen te herkennen, zoals trends en koersschommelingen. Het idee is dat historische koersdata iets kunnen zeggen over toekomstige prijsontwikkelingen. Indicatoren zoals het voortschrijdend gemiddelde en de relatieve sterkte-index (RSI) worden vaak gebruikt om te bepalen of een aandeel overgewaardeerd of ondergewaardeerd is. Technische analyse focust zich dus meer op cijfers en minder op de onderliggende waarde van het bedrijf. Voordat ik een aandeel koop, doe ik altijd even een korte technische analyse. Dit helpt mij ook bij het bepalen van de koopprijs die ik wil instellen op de beurs. Wat ik fijn vind aan technische analyse, is dat er geen emotie bij komt kijken; je kijkt alleen naar de grafieken en cijfers. De basis van technische analyse heb ik geleerd via de online opleiding gemaakt door Madelon Vos. Voor meer informatie verwijs ik je door naar: https://madelonvos.nl/crypto-en-trading-academy/
Fundamentele analyse
Bij fundamentele analyse gaat het juist wél om de waarde van het bedrijf zelf. Je kijkt naar zaken zoals de winst, omzet, schulden en groeipotentieel. Beleggers proberen te bepalen of een aandeel op basis van deze gegevens onder- of overgewaardeerd is ten opzichte van de huidige marktprijs. Een vaak gebruikt hulpmiddel hierbij is de koers-winstverhouding (P/E ratio). Fundamentele analyse gaat verder dan alleen de cijfers; je onderzoekt ook het management van het bedrijf, de sector waarin het opereert en zelfs concurrenten. Ik vind het zelf bij fundamentele analyse lastiger om mijn emoties weg te laten dan bij technische analyse. Als ik een bepaalde persoon in het management hoog heb zitten of een voorkeur heb voor een bepaald merk, zal ik dat aandeel eerder kopen. Zo verteken ik zelf mijn analyse een beetje.
Macro-economische analyse
Macro-economische analyse kijkt naar het grotere geheel, namelijk de economie als geheel en hoe deze de aandelenmarkt beïnvloedt. Factoren zoals rentestanden, inflatie, werkloosheidscijfers en geopolitieke ontwikkelingen kunnen allemaal invloed hebben op de prestaties van een aandeel. Een bedrijf kan bijvoorbeeld sterk zijn, maar als de economie in een recessie belandt, kan het toch slecht presteren op de beurs. Beleggers die macro-economische trends volgen, proberen te anticiperen op veranderingen in de markt als gevolg van deze bredere economische factoren. Als er een huizencrisis in de voorspelling ligt, dan zal ik geen aandeel kopen van een bedrijf dat in de huizenmarkt zit. Tijdens de coronapandemie deden de aandelen in de medische sector het enorm goed. Ik probeer het financieel nieuws te volgen via verschillende nieuwswebsites. Dat lukt mij niet iedere dag, dus daarom kijk ik ook één keer per week video’s. Dit zijn mijn 3 favoriete kanalen op YouTube die ik volg om de macro-economie in de gaten te houden:
Kort om:
Het selecteren van aandelen kan lastig lijken, maar door gebruik te maken van verschillende soorten analyse, kun je een goed onderbouwde keuze maken. Technische analyse richt zich op koerspatronen, fundamentele analyse op de bedrijfswaarde, en macro-economische analyse op de bredere economie. Ik vind het fijn om deze analyses te combineren. Andere beleggers focussen op één soorten analyse. Vergeet niet dat je altijd je eigen onderzoek moet doen en wees je bewust van de risico’s voordat je investeert. Kies wat bij jou past.
Dit artikel is geen beleggingsadvies, maar bedoeld om je inzicht te geven in de verschillende manieren waarop je aandelen kunt analyseren.