Ik kwam per toeval op de website van Growthinkers. Daar las ik enkele inspirerende artikelen over minimalisme en zelfontwikkeling. Ik had daar zelf nooit bij stil gestaan. Ik kocht altijd alles waar ik zin in had. Vooral spullen die goedkoop waren. Impuls aankopen, veel kleding in de sale, hebben dingetjes, veel make-up, nagellakjes, etc. Maar wat ik eigenlijk nooit kocht, waren boeken. Ik had weinig boeken aangeraakt na mijn studie. Ik heb toen de stap gezet en weer eens een boek gekocht. Het boek ”verlangen naar minder” van Jelle Derckx. Ik ben erg blij dat ik dit boek heb gekocht, ik heb nu een andere mindset.
In het boek verteld Jelle Derckx over zijn reis naar een bewust en duurzaam leven. Ik vond het boek echt heerlijk weg lezen. De teksten zijn geschreven in korte ervaringen en situaties uit zijn leven. Hierdoor kon ik steeds goed mijn aandacht bij het boek houden. Ik was benieuwd naar een nieuw verhaal, een nieuwe ervaring van zijn reis naar een bewust en meer duurzaam leven. Het is een intiem kijkje in het leven van Jelle. Het boek word afgewisseld met inspirerende quotes. De eerste quote die indruk om mij maakte was:
”Weet dat het negatieve stemmetje in je hoofd niet de waarheid verteld.”
Ik hoorde vaak een negatieve stem in mijn hoofd. Ik dacht altijd dat ik niet goed genoeg was, dat ik het niet kon. Door deze quote in combinatie met de ervaringen van Jelle, begon ik steeds vaker dat negatieve stemmetje in mijn hoofd te herkennen. Maar meer daarover in mijn blog over het boek: ”negatief zelfbeeld”.
Jelle heeft het in zijn boek ook over Marie Kondo. Ik ben meteen de documentaire op Netflix over haar gaan kijken. Ik raakte nog meer geïnspireerd over het begrip ”ontspullen”. De 100 thing summer challenge, beschreven in het boek: ”verlangen naar minder” vond ik net even iets te ver gaan voor mij. Maar de beschreven categorieën gaven mij wel houvast om gericht te kijken naar de spullen die ik heb.
Zo ben ik zelf ook verder gegaan met opruimen. Het scheelde, dat ik van het relatieve grote huis van mijn ouders verhuisde naar een kleine studio van 29m3. Ik had voor de verhuizing al een hele hoop spullen weg gedaan, omdat er simpelweg geen plek voor zou zijn. En wat zou ik nu met 12 mokken moeten als ik alleen woon?
Vooral in de categorie verzorging en kleding heb ik mijn patronen veranderd. Ik wilde een minder grote voorraad hebben in verzorgingsproducten. In mijn studio had ik plek voor een beperkte voorraad in een keukenkastje, deze zat wel helemaal volgestouwd. Ik ben gaan kijken naar de verzorgingsspullen die ik écht gebruik. Ik heb vooral veel nagellak, douchgel (die ik niet lekker vond ruiken, oude make-up paletten weg gegeven of weg gedaan. Ik had ineens veel meer overzicht in het kastje. Wat een heerlijk gevoel! Ongemerkt kreeg ik steeds negatieve energie van dat te vol gestouwde kastje. Nu zorg ik er voor dat als een product bijna op gaat ik een nieuwe koop, en ik weerhoud me van de kassakoopjes bij de drogist.
Ik mest sinds het boek steeds vaker mijn kleding uit. Ik kijk kritisch naar de kleding die ik bezit. Hoe vaak heb ik dit gedragen? Heb ik het wel nodig? Ik ga bewust niet ieder weekend de stad in om te shoppen. Want ik weet dat ik de verleiding soms moeilijk kan weerstaan. Ik ga alleen een kledingwinkel in als ik echt wat nodig heb. Ik heb wel eens het gevoel dat ik vaak hetzelfde draag, maar dan denk ik weer even terug aan mijn waardes. Ik geef nu veel meer om ervaringen dan om spullen. Want spullen kunnen worden afgepakt worden, ervaringen kan niemand je ooit afnemen.
Mijn opgeruimde huis met minder spullen geeft mij een rustiger gevoel. Ik ben (bijna) nooit meer iets kwijt, ik weet waar alles ligt en wat ik allemaal in huis heb. Mijn belangrijkste les die ik heb geleerd uit het boek: ”verlangen naar minder” is dat ik nu weet wat mij essentie is; namelijk ervaringen verzamelen in plaats van spullen verzamelen in het leven.
”Zoek niet naar geluk. Zoek naar betekenis. Want daar komt geluk uit voort. ”